Bierze się groszek świeży zielony, 2 pory i 1 cebulę, nalewa wodą źródlaną tyle, aby groch pływał, a gotuje tak długo, aż się utworzy masa, zaś woda wygotuje się. Potem przefasować tę masę przez sitko. Dać do rondla łyżkę masła, łyżkę mąki, zrobić jasną zasmażkę, pokrajać w kostkę 12 deka szynki, dać przefasowany groch, bulionu rozpuszczonego w rosole 3 deka, wszystko to razem zmieszać, rozpuścić rosołem wrzącym i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. Uważać jednak, aby zupa nie była za gęsta ani za rzadka. Na ostatek wziąć garść szpinaku, obrać do czysta, spłukać, następnie posiekać, wrzucić do zupy, zamieszać i jeszcze raz przecedzić przez gęste sitko lub serwetę, mocno przyciskając tę masę, aby zupa nabrała ładnego, zielonego koloru. Ugotować osobno ćwierć litry ładnego zielonego groszku, dać do wazy i zalać tą zupą. Do tej zupy podają się grzanki z bułki lub groszek z ciasta parzonego (smażone na maśle lub smalcu). Inne przepisy znajdziecie na http://przepisybabci.com
Tuesday, June 14 2016