Overblog Follow this blog
Administration Create my blog

Zupa kartoflana z wołowiną

Zupa ta we wszystkich wojskowych menażach jest robiona i bardzo lubiana. Gotuje się ją jak zwykle ro­sół z usztyku z wszystkimi jarzynami. Na 6 osób na­leży obrać dużych 12 kartofli, pokrajać w drobne kostki, a opłukawszy dobrze, sparzyć wodą osoloną...

Read more

Zupa z młodego grochu

Bierze się groszek świeży zielony, 2 pory i 1 cebulę, nalewa wodą źródlaną tyle, aby groch pływał, a gotuje tak długo, aż się utworzy masa, zaś woda wygotuje się. Potem przefasować tę masę przez sitko. Dać do rondla łyżkę masła, łyżkę mąki, zrobić jasną...

Read more

Zupa z główki cielęcej na sposób żółwiowej

Całą główkę cielęcą oczyścić starannie, odrzuciwszy uszy, rozciąć ją na pół, wyjąć mózg, oczyścić z błonki i ugotować, ale uważać, aby się nie rozgotował. Główkę i ozorek ugotować razem, dać dużo jarzyny, kilka ziar­nek angielskiego pieprzu, odrobinę...

Read more

Top